İçeriğe geç
View Categories

Buhar Kazanı – Boyler Tankı

2 min read

Boyler Tankı Nedir ? #

Boyler bir başka deyişle su ısıtıcı tanklar , içindeki serpantin sayesinde suyu ısıtan ve depolayan basınçlı kaplardır. Binalarda ısı merkezi kurulumunun yaygınlaşması ile beraber kullanım suyu ihtiyacının da bu merkezlerden sağlanması talebi artmıştır.

Boyler Sistemleri Nasıl Çalışır ? #

Boyler Sistemleri Nasıl Çalışır ? Boyler sistemi , tank bazlı sıcak su sistemlerinde, soğuk su boylere şebeke basıncı ile pompalanır, daha sonra doğal gaz sistemleri durumunda bir gaz brülörü, baca veya elektrikli modeller durumunda ısıtma elemanları ya da kazandan gelen sıcak su ile serpantinler sayesinde ısıtılır.

Boyler Tankı Periyodik Kontrol Standardı #

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği

TS 1203 EN 286-1 Tanklar-Basit Alev Almayan Basınçlı Hava veya Azot Depolamak İçin Tasarlanmış- Bölüm 1: Genel Amaçlar İçin Basınçlı Tanklar

TS EN 13445-5 Basınçlı Kaplar-Ateşle Temas Etmeyen- Bölüm 5: Muayene ve Deney Standardı

TS EN ISO 4126-1 Aşırı Basınca Karşı Koruma İçin Emniyet Cihazları Bölüm 1: Emniyet Vanaları

Bu kapsamda kontrolleri gerçekleştirilen ekipmanlar aşağıdaki şekildedir:

  • Hidrofor Tankları
  • Genleşme Tankları
  • Boyler
  • Boyama Kazanları
  • Genel Amaçlı Basınçlı Kaplar

Periyodik Kontrolü Nasıl Yapılır ? #

Genel Kontroller: Sorumlu personel eğitim varlığı, ekipmanın sicil kartı, bakım onarım kayıtları, kullanma talimatları, kapasite ve uyarı levhaları varlığı kontrol edilir.

Basınç Kaynağı ve Ortam Kontrolleri: Basınçlı tankın bulunduğu bölme, elektrik tesisatı ve aydınlatma, su gideri ve yer süzgeçleri, varsa pompa ve kaçak durumu, presostat ayar değerleri ve çalışması kontrol edilir.

Basınçlı Tank Kontrolleri: Tank deformasyon ve korozyon durumu, kaynak dikişleri uygunluğu, vana ve tesisat bağlantıları, ölçü aletleri, kontrol cihazları ve emniyet ventili kontrol edilir.

Testler: Ön hazırlıklar; Basınçlı tank, içinde hava kalmayacak şekilde suyla doldurulmuş olmalıdır. Bağlantılar ve emniyet ventili körlenmiş olmalıdır. Basınçlı tanka, etikette belirtilen tasarım basıncı değerini aşmamak üzere belirlenen, işletme basıncının 1,5 katına kadar basınç uygulanır. Basınç yavaş yavaş ve tankta gözlem yapılarak uygulanır. Basınçlı tank manometresi ile test manometresi karşılaştırılır. Basınçlı tank test basıncında, en az 30 dakika olmak üzere, incelemeye yeterli olacak süre kadar tutulur. Bu süre içinde basınç düşmesi olması durumunda mümkünse kaçakların yerleri tespit edilir. Emniyet ventilleri basınçlı tankın en yüksek çalışma basıncının 1,1 katına gelmeden tam kapasitede açılmalı ve basınçlı tank işletme basıncının altına düştükten sonra kapanmalıdır.

Bize WhatsApp'tan Ulaşın!