İçeriğe geç
View Categories

Covid-19 Eğitimi

4 min read

Korona Virüs (Covid-19) Eğitimi #

Bu eğitimin amacı; tüm çalışanların pandemi haline gelen “Koronavirüs (Covid-19)” hakkında bilgilendirilmesini sağlamaktır.

1)    Koronavirüs’ler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir. 31 Aralık 2019’da Dünya Sağlık Örgütü Çin Ülke Ofisi, Çin’in Hubei eyaletinin Vuhan şehrinde etiyolojisi bilinmeyen pnömoni vakalarını bildirmiştir. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir “Koronavirus (2019-nCoV)” olarak tanımlanmıştır. Daha sonra 2019-nCoV hastalığının adı COVID-19 olarak kabul edilmiştir.

2)    Hastalığın damlacık yoluyla bulaştığı düşünülmektedir. Virus hasta bireylerden öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların kontamine ettiği yüzeylerden (göz, ağız, burun mukozasına temasla) bulaşabilir. Asemptomatik (hastalık belirtisi göstermeyen) kişiler solunum yolunda virus taşıyabilir, ancak esas bulaşma hasta bireylerden olmaktadır. Enfeksiyonun yaygın belirtileri solunum semptomları, ateş, öksürük ve dispnedir. Daha ciddi vakalarda, pnömoni, ağır akut solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gelişebilir.

3)    COVİD-19 enfeksiyonu ile ilgili şimdiye kadar edinilen bilgiler, bazı insanların daha fazla hastalanma ve ciddi semptomlar geliştirme riski altında olduğunu göstermiştir. Hastalıktan en fazla etkilenen kişiler;

-60 yaş üstü olanlar
-Ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan insanlar. Bu kronik tıbbi rahatsızlıklar; kalp hastalığı, hipertansiyon, diyabet, kronik solunum yolu hastalığı, kanser.
– Sağlık çalışanları

4)    Koronavirüs’ün kuluçka süresi 2-14 gündür.

5)    Halen hastalığa özel bilinen bir tedavi yoktur. Hastanın genel durumuna göre destekleyici tedaviler uygulanmaktadır.

6)    Antibiyotikler, virüslerin neden olduğu enfeksiyonları önlemek veya tedavi etmek amacıyla kullanılmaz.

7)    Koronavirüs için geliştirilmiş bir aşı henüz bulunmamaktadır. Çalışmaları devam etmektedir.

8)    Evde bakılan kedi, köpek, vb. evcil hayvanların Koronavirüs ile enfekte olması beklenmez.

9)    Koronavirüs tanısı, hastanelerde ve yetkilendirilmiş laboratuvarlarda yapılan test sonuçları doğrultusunda konulmaktadır.

10)    Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Koronavirüs için de geçerlidir. Bunlar;

-El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır.
-Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
-Hasta insanlar ile temastan kaçınılmalıdır. (en az 1 metre mesafe)
-Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır.
-Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin, öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir.

-Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır.
-Hiçbir kişisel eşyanızı (havlu gibi gündelik eşyalar) ortak kullanmayın.
-Kapalı alanlar ve bulunduğunuz ortamlar sık sık havalandırılmalıdır.
-Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullanılan yüzeyleri su ve temizlik malzemesi ile her gün temizleyin. Kıyafetlerinizi yüksek ısıda normal deterjan ile yıkayın.
-Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir.
-Bol sıvı tüketilmesi ve uyku düzenine dikkat edilmesi gerekmektedir.

-Kapı kolları, yüzeyler, masa, klayve, mouse, telefonlar her gün günde en az 2 defa 1/10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile silinmelidir.
-Gıda maddelerinden su içerisine girebilenler için sabunlu su yapılıp içerisinde en az 5 dakika kadar bekletilmelidir.

11)    Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için iyi beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmesinin yanı sıra, stresten uzak durmak gerekir. Stresten uzak durmak için;

-Bir kriz sırasında üzgün, stresli, şaşkın, korkmuş veya kızgın hissetmenizin normal olduğunu kabul edin.
-Panik oluşturabilecek medya yayınlarını izlemek veya dinlemek için harcadığınız zamanı azaltarak endişeyi ve ajitasyonu sınırlandırın.
-Duygularınızla başa çıkmak için sigara, alkol veya diğer ilaçları kullanmayın.
-Eğer bunalmış hissediyorsanız, bir sağlık görevlisi veya danışman ile konuşun.

-Gerektiği durumlarda fiziksel ve zihinsel sağlık ihtiyaçları için nereye gideceğiniz ve nasıl yardım alacağınız konusunda önceden bilgi edinin.
-Bilinmezliğin yarattığı endişeden uzak kalabilmek için sadece Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü gibi güvenilir kuruluşların açıklamalarını okuyun ve sadece bu kuruluşların önerdikleri korunma yöntemlerini referans alın.

12)    Mümkün olduğunca evde kalmaya özen gösterin. Evden çıkmak zorunda kaldıysanız, dışarıdayken yukarıda belirtilen önlemlere dikkat edin. Eve döndükten sonra; dışarıda giyilen mont ve ayakkabı gibi sokak kıyafetlerinde her seferinde aynıları kullanılmalı ve ayakkabılar içeri alınmadan önce 4 saat kadar dışarıda bekletilip sonrasında ayakkabılığa alınmalıdır. Montlar ve diğer sokak kıyafetleri açık havada 4 saat havalandırılmalıdır. Yıkanması gereken tüm kıyafetler en az 60 derecede yıkanmalıdır. Ayakkabılarınız ile evin içerisine girmeyin. Ellerinizi ve yüzünüzü sabunlu suyla yıkayın, mümkünse banyo yapın.

13)    Dışarı çıkmak zorunda kalındıysa işyeri, yemekhane, market, vb. ortak kullanım alanlarının kişilerin arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde düzenlenmesine dikkat edilmelidir. Sıra beklerken önümüz ve arkamızdaki kişilerle aramızda en az 1 metre mesafe bulunması önemlidir.

14)    Koronavirüs ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için Sağlık Bakanlığı’nın https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/bulasici-hastaliklar/2019-n-cov.html ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) www.who.int internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bize WhatsApp'tan Ulaşın!